pondelok 10. septembra 2012

Nebojte sa popýtať o vzorky

Ahoj,

dnešný článok nie je venovaný recenzií ku kozmetickým výrobkom ako takým, ale ku ich vzorkám. 
Nikdy som si nemyslela, že dostať vzorku v parfumerií je také jednoduché. Stačí sa opýtať "Prosím Vás, mohla by som z tohto dostať vzorku?" a pani predavačka už aj letí ku pultíku a vzorku vám ochotne poskytne. Ale nie všade. Rozhodla som sa, že spravím taký malý prieskum toho, kde sú predavačky ochotné, kde nie a kde na Vás zazrú, ako keby ste chceli plné balenie rovno domov. Môj "výskum" som nespravila naraz v jeden deň, ale postupne, takže niektoré vzorky už bohužiaľ nemám ako nafotiť, kedže sú spotrebované. Ale dúfam, že ja moje bláboly vám pomôžu pri rozhodnutí, či ísť alebo neísť :)

1. DM drogerie / 101 / Rossmann

Takže ako prvé máme typické drogérie.

Ako všetky isto viete, v DMke aj zvyšných drogérkach, je ku všetkým make-upom tester. Vyskúšate ho na ruke, na tvári, farba krásna, sedí mi, beriem ho. Ale myslím, že nie som jediná, ktorá ked si domov make-up odniesla zistila, že jej vôbec nesedí. Odtieň totálne iný (hurá, všetci milujeme prirodzené drogérkové svetlo), po pár použitiach zistíme, že na make-up dokonca máme bud alergiu, alebo jednoducho sa nám z neho vyhádže tvár, zle kryje, leskneme sa po ňom ako psie - ved viete čo. No strach a hrôza.
Do DMky ani nechodte po vzorku make-upu, predavačky Vám povedia, že predsa máte tester, tak si ho vyskúšajte a ked začnete protirečiť podobnými slovami, ako som spomenula vyššie, pozre sa na Vás, že ste spadli z Marsu a povie Vám, že predsa musí ostať aj pre ostatné kupujúce. A nie nechcela som si domov vzať celú fľašu make-upu. Ďalší argument - nemám Vám to do čoho dať. Logicky, kedže drogérie ani nie sú vybavené kalíškami na vzorky. Jedine, že by ste ju prekvapili a vytiahli si svoj vlastný (toto nemám odskúšané, ale bohvie, čo by na to milá teta povedala). Nemám slov - DMka 100% nie, pošlú Vás rovno kade ľahšie a stanete sa na najbližší mesiac najdiskutovanejšou osobou medzi predavačkami v DM. Tak toto teda radšej nie!

Ďalšou drogérkou na pospas môjho prieskumu sa stala 101tka. Nebudem to zbytočne obkecávať, je to úplne presne to isté. Majú Vás za debila a ešte sa drzo predavačka opýta, "že kde som kedy videla, aby sa v predajniach dávala vzorka make-upu domov". Dovidenia nemám čo viac, dohovorila som. Ešte horší prístup ako v DMke.

Poslednou drogérkou je Rossmann. U nás bohužiaľ nie je, ale dievčatá z ČR, alebo tie ktoré majú do ČR alebo Rakúska prístup, chodiť Vám tam na vzorky neodporúčam. Presne ako v spomínaných dvoch, ste pre nich rarita a niečo, čo ešte jakživ nevideli a nepočuli. Už len ked ich poprosíte, že chcete ovoňať tamtú voňavku, tak dobre že vám nepovie, aby ste nastrčili ruku. Ved za testovanie pásiky na parfémy dávajú ťažké majlandy, tak prečo ich míňať? Horor! Ináč proti Rossmannu nič nemám, ich sortiment a ceny mi vyhovujú najviac.

2. Fann parfumérie

Fannky sú na tom o čosi lepšie ako drogérky, ale tiež to nie je to, čo by človek čakal. Premrštené ceny za čokoľvek. Tak snád, ked chcem dať za make-up 25 a viac eur, hádam si ho vyskúšam nie? Predavačka Vám všetko ochotne ukáže, vyskúša odtieň (na vašej ruke) a ked čoilen naznačíte, že máte o produkt záujem (t.z. - nadýchnutie a slovíčka "prosím Vás"), už beží ku pokladni a dobre že nie vám rovno z peňaženky ťahá kreditku. Na to ju obaríte tým, či by ste mohli dostať len vzorku. 457x prevráti oči, vytiahne prisvitnú nádobku a pumpičkou, alebo špachtličkou Vám do nej dá make-up. Fajn, vzorku mám. Ale čo s ňou, ked mi vystačí tak na polku tváre. Takže ochota by aj bola, ale sú k Vám milé a príjemné vtedy, ked vedia, že si to chcete kúpiť. Takže za mňa Fannka nie. Prípadne by som ju odporučila vtedy, keby ste boli drzé a popýtali si tej vzorky viac. Načo mi je make-up na pol tváre.

3. Douglas

Taktiež parfumérka nachádzajúca sa najbližšie v ČR, tuším. Vôjdete dnuká, predavačka Vás nechá minútu a pol obhliadnuť si produkty a potom ku Vám letí s príjemným úsmevom, veselo naladená a opýta sa Vás, či ste si niečo vybrali. Ochotne Vám pomôže pri výbere akéhokoľvek make-upu, dokonca Vás s ním aj nalíči a tým vyskúša, či Vám sedí odtieň. O make-upe vám porozpráva čokoľvek na čo si len spomeniete, poradí Vám ako a s čím ho správne nanášať a ked jej následne po nalíčení poviete, či by ste mohli dostať vzorku, ochotne beží ku pultíku, vezme kalíšok s názvom Douglas, vypíše nálepku s názvom make-upu a odtieňom, v prípade následnej kúpy. A to nie je ešte všetko. Ked som si bola po svoje prvé dve vzorky (cca mesiac naspäť), predavačka mi jej dala toľko, že som ho mala tuším na 6 použití. To bol obyčajný tekutý od Lancome. Druhý som mala od Artdeca, minerálny, a toho mi dala toľko, že som ho doteraz použila 7x a stále ho tam mám aspoň na 2x. Spokojnosť! Konečne má niekde človek pocit, že si zákazníka vážia. Ked som bola pýtať vzorky 2x, bola tam iná slečna. Popýtala som si vzorky od Bourjois, z oboch ich make-upov. Ochota výborná, opýtala sa ma, či som si starostlivo vybrala odtieň a ked som jej povedala že áno, vzorky mi ochotne a s úsmevom dala. Avšak nie až toľko, ako pri 1. návšteve. Je tam toho tak na 1x v Healthy mix a asi na 3x v 123, ale stále je to o moc lepšie, ako vyššie spomínané fannkovské skoro-nič. Takže Douglas určite áno, aj ked nerozumiem tomu rozdielu v objeme vzoriek..nevadí :)





4. Sephora

Nikdy predtým som Sephoru nenavštívila, takže som nevedela ako to tam chodí a aký prístup môžem čakať. Predavačky však opäť ochotné, poradia Vám, poskúšajú čo Vám sadne. Ked si idete pýtať vzorku, sú veľmi ochotné a s radosťou Vám ju poskytnú. Šok príde vtedy, ked Vám vzorku dávajú. Pani/slečna vytiahne čiernu nádobku s nápisom Sephora a začne stláčať vzorkovú pumpičku ... a neprestáva. Pomaly máte pocit, že to z toho kalíšku začne pretekať. No prisahám Vám ako tu sedím, že ak ten make-up tam "nepumpla" aspon 10x tak ani raz. Vzorky mám habadej a tak môžem s radosťou skúšať. Vybrala som si Benefit Hello flawless v tom najsvetlejšom odtieni, tak dúfam že bude fajn. Takže Sephora a vzorky 100000% ANO!






Tak som Vám poskytla malý prehľad kde čo a ako. Ešte mi treba vyskúšať Marrionaud, ale nemám k tomu prístup a pravdupovediac, som naň aj zabudla.
Dúfam, že článok Vám pomohol :) Netvrdím, že takto to musí byť všade. Záleží hlavne od ochoty danej predavačky, od jej nálady a tak dalej. A hlavne! NEBOJTE SA POPYTAŤ O VZORKU! Z opýtanie nič nedáte a aj ked Vás odmietnu, tak budete vedieť, že ste sa o to aspoň pokúsili a pri najbližšej návšteve a pýtania vzoriek, už budete menej bojazlivé :)

Aké máte vy skúsenosti s poskytovaním vzoriek v drogérkach/parfumérkach? Sú podobné ako moje, alebo sa úplne líšia?


wykyy

14 komentárov:

  1. Já jsem si o vzorek ještě nikdy neříkala a asi ani říkat nebudu, když chodím pouze do drogerií :D do žádné parfumerie jsem zatím nezavítala.. ale už teď mám docela strach z toho, až si budu chtít vybrat nový make-up.. to zase bude boj :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. trebalo by vyskusat v drogerke pred predavackou vytiahnut prazdnu nadobku ze co by na to povedala..dost ma to laka urobit to :D

      Odstrániť
  2. ja som strašne neksutočne hanblivá, bojíms a aj v DM skúšať lesky na pery na ruke z testerov :D :D škoda že sephoru ani douglas nemám poblízku :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to mas daky blok ale tym padom :D je veru skoda ze to na slovensku nemame a niektore znacky mozme kupit len cez net :/

      Odstrániť
  3. Ja jsem si taky nikdy nerekla... Celkem se stydim a prijde mi to blby se na to ptat :D Ale musim se odhodlat a rict si!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tiez mi to 1x prislo blbe, ale ked som videla ze ochota u predavacky je tak preco nie :) clovek je na dalsi krat viac odvazny a uz vie ako na to ;)

      Odstrániť
  4. Vzorečky mám hodně ráda, ale většinou čekám, až mi je dá prodavačka sama. Třeba v internetových obchodech s kosmetikou dostávám vzorečky téměř pořád.
    Díky za super tipy.

    Giveaway Chanel ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak toto sa mi zatial nestalo, ze by mi ju ponukli same, vzdy som si o nu musela popytat..viem ze niekomu sa to moze zdat divne, ze chodim na vzorky do parfemiek, ale nemam tolko penazi, aby som za make-up dala 30 a viac eur a potom zistila, ze mi totalne nevyhovuje..
      jj na nete viem ze davaju a myslim ze je to super :)

      Odstrániť
  5. Tak u nas vo Fann v KE vzorky davaju neskutocne neradi... stale sa citim ako posledna zobracka, ked o ne poprosim - aby mali kelimok, to sa mi este nestalo, cize stale som odchadzala s prazdnymi rukami. Naopak, tu v Helsinkach je to neskutocny rozdiel, tu ti vzorku sami daju a tiez tam toho napumpuju pozehnane :-).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. asi je to naozaj o pristupe tej danej predavacky..moznoze keby som aj ja vo fannke narazila na inu, tak mi da vzorku bez frflania, prevracania oci a da mi jej aspon na 2 pouzitia :)

      Odstrániť
  6. Ahoj nahodou cez internet si neskusala objednavat vzorky??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj to nie..pozerala som nejake stranky ale to postovne bolo strasne vysoke na to, kolko tie vzorky stali, takze som to zatial neskusala..

      Odstrániť
  7. no mne sa minule stalo, síce v lekárni, ale obzerala som si akciu na Biodermu Sebium a predavačka mi rovno hodila vzorku a povedala, že nech vyskúšam a potom sa rozhodnem, takže v niektorých lekárňach čo sa týka takýchto vecí nemajú problém dať vzorku. to som bola skutočne prekvapená, že mi ju sama od seba ponúkla a ešte k tomu v lekárni :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak v lekarnach som o tomto este nepocula, ze by boli ochotne davat vzorky..mne sa zas stalo ze som sa pytala na vzorku od Biodermy prave preto, ze som nechcela davat 20 eur za to 1+1 a ona mi povedala, ved to vam nic neurobi, to sadne kazdemu. a ked som sa pytala na vzorku povedala mi, ze si musim na daky letacik zbierat peciatky ci body ci co..

      Odstrániť