štvrtok 11. októbra 2012

TAG - 5 most amazing things from my childhood

Ahoj :)

Na úvod by som chcela povedať, že som si dovolila pokračovať v TAGu, ktorý vymyslela slečna Zuska z tohto blogu :) Veľmi sa mi zapáčil a kedže som vyrastala v 90tych rokoch a mám na toto obdobie veľmi veľa spomienok. Rozhodla som sa, že Vám ukážem veci, ktoré patrili k môjmu detstvu a rada si na ne spomeniem doteraz :)

Tých vecí, ktoré mi pripomínajú detstvo je strašné množstvo, takže 5 hlavných a tých naj pre vás vyberiem a zvyšné vypíšem len tak :)


Céčka u nás sme to volali cvočky

Sú prvá vec, ktorá ma napadne ked sa povie detstvo. Zbierali sme ich spolu s kamarátmi, mali sme ich v jednom sáčku a nosili ich stále pri sebe :) Mali sme ich vyše 1000 a potom nám ich niekto ukradol :/ Najťažšie sa zháňal "paragraf", ktorý sa menil za 5 normálnych, alebo tie, čo svietili v tme sme menili za 10. Mať ich ešte teraz, tak mám z ich na 100% spravené náušnice a nosím ich ako náramok :)



Pogy

Kto ich nezbieral ako keby neexistoval. Tiež som ich mala neskutočné množstvo, potom sme ich vsádzali a "vyrážačkami" ich otáčali a ktoré sa otočili som vyhrala. Bože to boli časy :)



Resanka

Moje najobľúbenejšie jedlo na raňajky. Už si ani nepamätám aké príchute boli, ale na čo nezabudnem doteraz, tak boli nálepky, ktoré sa lepili do letáčiku a bolo tam nakreslené ruské kolo. Nikdy som nenazbierala všetky, vždy sa mi ju bud podarilo roztrhnúť, alebo som mala stále také isté :D



Cheva

Doteraz mám tie kocky odložené v posteli a už sú v totálne zúboženom stave. Hrany poobíjané, už ani nedržia v kope :D Ale bolo to úžasné. S bratom sme si z toho stavali domčeky, kde sme neskôr nastrkali plyšáky a hrali sa, že je to ich domček :) Mám ich v takomto podobnom vedierku, ale je ružové :)



Farebné obrázky

Bohužiaľ fotku na toto nedokážem nájsť, ale určite všetci viete o čom hovorím. Mala som ich strašne veľa. Menili sme ich zakaždým vonka, ked mala z nás niektorá nejaký nový bloček. Najcennejšie boli "vrchy" a tie také voskové obrázky. Ešte tak 5 rokov dozadu som ich mala doma, ale mamka mi ich pri veľkom upratovaní vyhodila :(


Toto sú asi tie naj veci, ktoré mi pripomínajú detstvo. Samozrejme ich je oveľa viac, ako guma na skákanie, rozprávky v telke - Včielka Maja, Lienka Krasolienka, Veveričiak Riško, Kuko ... Potom Mandarínka Darinka, môj prvý "volkmen", ked sme sa so sesterkou hrali na obchod a vybielili sme babke 3/4 bytu, nazvláčali to na chodbu a na všetko sme popísali perom ceny, vymysleli si vlastné peniaze. Hrali sme sa s bárbinami, chodili s bábikami vonka v kočíku, stavali si bunkre pod stolmi a svietili na seba baterkami, stavali si hrady na pieskovisku, kreslili kriedami na chodník a skákali "babu". Jedli čierneho princa, kupovali zmrzku za 1 korunu slovenskú, napchávali sa jogurtom nazývaným Danko ... Je toho fakt neuveriteľné množstvo a človek si nikdy nespomenie na úplne všetko, čo mu to detstvo pripomenie.

Ani neviete ako by som sa do tých čias vrátila, ked som pol dňa strávila vonka, nemali sme mobily aby sme si zavolali či ideme von, každú hodinu sme sa chodili "hlásiť" a presviedčali kamarátky, aby nás šli "vypýtať". Nebol žiadny facebook, cédečká, empétrojky, noutbúky a predsa sme boli šťastní a mali sme takmer bezstarostné detstvo :)
Na poslednú vec, ktorá mi práve teraz napadla, že si spomínam na bratov obrázok na skrinke v škôlke. Je odomňa o 3 roky mladší, takže sem tam som poňho do tej škôlky šla a toto si pamätám veľmi dobre :) Krásne časy, ktoré bohužiaľ sa už nedajú vrátiť a nezažijem ich už ani s vlastnými deťmi, pretože dnešná doba je niečo hrozné. 8 ročné deti nejdú zo školy rovno vonka, ale za facebook. Smutné :/

Budem rada a určite aj autorka tohto TAGu, ked sa doňho zapojíte a hodíte do komentu link. Veľmi rada si prečítam názory aj iných z vás a možno ma pri čítaní napadne "bože naozaj, na toto som zabudla". 

Majte krásny deň :)


wykyy

8 komentárov:

  1. aj my sme zbierali obrázky :D :D a teraz mám takú úchylku na obaly, krabičky od žuvačiek a cukríkov čo si kúpim niekde v zahraničí, proste je mi ľúto to vyhodiť :( :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja uz nemam ziadnu takuto uchylku momentalne..zbierala som pred nedavnom servitky, pokracovala som po mamine, ale potom to nebolo kde skladovat tak sme to vyhodili..

      Odstrániť
  2. och,spomienky :))) tie obrazky aj u nas fičali,tie vonavé boli super :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslim ze to ficalo vsade :) ja som mala este aj take velke jak A4ka a ani za nic som ich nechcela vymenit aj ked som mala 2 rovnake :D svina som bola :D

      Odstrániť
  3. skvelé :) tak to som neskutočne rada, že sa tento TAG páči a možno sa aj uchytí :) tie roky 90té boli jednoducho skvelé :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to mas pravdu boli skvele :) ked som to zbadala na tvojom blogu tak sa mi hned vynorili spomienky a musela som to spisat na svoj blog aj ja :)

      Odstrániť
  4. to boli časy :(( urobila si mi náladu týmto článkom :)
    Barbi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to som rada :) veru skvele casy, akurat sme s maminou pozerali na youtube znelky zo starych rozpravok :P a pritom si spomenula este na to ze existovali Ovocnickovia, Emil a jeho kolnicka ...

      Odstrániť